Ismail Sabri menunjukkan contoh sarung tangan pakai buang yang boleh digunakan oleh pengusaha premis makanan untuk menghidang makanan secara buffet kepada pelanggan.

KUALA LUMPUR: Pengusaha premis makanan perlu ada pramusaji atau sarung tangan pakai buang bagi kegunaan pelanggan, sekiranya menghidang makanan secara buffet.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan, mana-mana pengusaha yang tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) itu berdepan tindakan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

Jelasnya, ketika ini, masih terdapat premis-premis makanan yang menghidangkan makanan secara buffet tanpa pramusaji ataupun penyediaan sarung tangan pakai buang semasa mengambil makanan.

"Restoran-restoran, hotel-hotel, kafe-kafe, ini mula dibuka, dan kita dapati banyak kes di mana apabila buffet disediakan, peraturan yang baharu banyak tidak dipatuhi.

"Dua peraturan perlu dipatuhi apabila menyediakan hidangan secara buffet. Pertama mesti disaji oleh pramusaji sebab kita tak nak senduk itu dipegang atau sediakan sarung tangan plastik nipis. Tidak semestinya sarung tangan mahal. Namun, ia tidak boleh bergilir, mesti pakai buang,"katanya dalam sidang media di bangunan parlimen pada Khamis.

Justeru, beliau mengingatkan semua pengusaha premis makanan termasuk di hotel agar patuh dengan SOP ditetapkan.

"Saya harap restoran dan kantin patuh kepada apa yang disaran oleh KKM dan MKN ini. Kalau tak patuh, maka Akta 342 digunakan dan mereka boleh dikompaun atau didakwa di mahkamah. SOP ini mudah dan harap semua patuh," tambahnya.