NASI lemak sudah pasti tidak akan menjadi nasi lemak jika nasi tidak dimasak dengan daun pandan dan santan.
Bahan utama lain untuk kelazatan makanan ini adalah sambal, jiwa hidangan ini.
Tidak lupa juga lauk pauk termasuk ikan bilis goreng, ikan goreng, telur rebus, timun dan sambal udang atau sambal sotong.
Bahan-bahan
Sambal tumis ikan bilis
- 1 mangkuk ikan bilis - basuh dan tos
- 3-4 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 mangkuk cili kisar
- Air asam jawa - 1 sudu kecil pes asam jawa
- Garam
- 3 sudu besar gula
- Sedikit gula Melaka
Cara-cara
- Kisar bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak yang agak banyak untuk memastikan bahan tumisan masak dan garing sempurna. Bila masak, boleh diceduk keluar.
- Tumis bahan kisar dan cili kisar sehingga cili dan bawang benar benar masak dan garing dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.
- Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal yang merah cantik.
- Kemudian masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.
- Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga diletakkan bawang besar hiris.
- Bolehlah angkat dan dihidangkan.
Nasi lemak
- Beras - basuh dan tos
- 1 helai daun pandan - carik dan simpul
- Garam
- 1 - 2 inci halia - hiris
- 1 cawan santan pekat
Cara-cara
- Masak nasi dengan air secukupnya. Sukatan air bergantung kepada beras seperti memasak nasi biasa.
- Biasanya paras air dalam kurang 1 inci atau satu paras garisan di jari.
- Masukkan garam dan juga daun pandan. Masukkan dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
- Bila mendidih dan air hampir kering, masukkan hirisan halia dan santan pekat tadi. Kacau rata.
- Sambung hingga nasi masak.
- Siap untuk dihidangkan.
Resepi ini diambil dari AzieKitchen.